2011. nov 18.

Beszélgetések a világvégén innen

írta: Rigo'
Beszélgetések a világvégén innen

Új közéleti-kulturális sorozat indult Újbudán a dél-budai LMP szervezésében. Kerületi   tagjainkat, segítőinket és szimpatizánsainkat beszélgetésre invitáljuk aktuálpoltikiai témákban havonta-kéthetente egy kerületi kávézóba.

Októberben Schiffer Andrással beszélgettünk az LMP stratégiájáról szóló vita kapcsán, illetve az abban vázolt helyzetfeltárásról.

November 15-én Scheiring Gábor 3 órán keresztül beszélgetett velünk a Zöld Fordulat költségvetéséről és azokról a pénzügyi-gazdasági okokról, amik sürgetik és szükségessé teszik a költségvetési koncepciónk megvalósítását. Persze beszélgettünk a realitásokról is, hogy erre gyakorlatilag nincs esély idén Magyarországon.
Szinte valamennyi jelen levő kérdezett, vagy hozzászólt a beszélgetéshez, amit igazán nem volt könnyű moderálni, mivel sokakban kérdés kérdést követett, de csak egy meghívott vendégünk volt és "mindössze" 3 óránk. Számomra a legfontosabb tanulság az volt, hogy a rendszerváltás óta nincs hosszú távú és átfogó koncepciója a mindenkori kormánynak arról, hogy merre is vezesse az ország szekerét. Itt Gábor hivatkozott Elek István riportkönyvére, aminek nagyjából ugyanez volt a tanulsága. Voltak akik az erős állam leépítésében és a szétprivatizálásában látták a jóléthez vezető utat, mások az autópályaépítésektől remélték a gazdasági fellendülést, s úgy tetszik Matolcsy még inkább ötlettelen mint elődei. Valódi, minőségi fejlődés nincs magas foglalkoztatás, munkavállalói jogok és erős oktatás nélkül, miközben ezeket építik le a legnagyobb buzgalommal, vagy épp hozzá nem értéssel a kormányok. Az is szóba került, hogy a jelenlegi oktatási rendszer mennyiben rossz és hogy kétségtelenül megérett a strukturális, tanrendi változtatásokra is, de alapvető jelentőségű a pedagógusok megfelelő anyagi megbecsülése.

A "hivatalos program" után hosszan beszélgettünk még az LMP artikulációs nehézségeiről, a mozgalmi jelleg elvesztéséről és arra jutottunk, hogy az országos választmány mellett a területi szervezetek is felelősek azért, hogy mennyire látszik tökösnek a párt. Szóval készüljetek flashmobra reményeim szerint még idén! :-D Addig is tanuljatok mozgalmárkodni a 4K! szellemi példaképének tekintett Allinskytől, biztos lesz nektek is pár jó ötletetek!

Legközelebb pénteken találkozunk a filmklubon azokkal, akik szeretik a nem túlbonyolított filmeket az élet nagyszerűségéről, esetleg szívesen tanulnának OStáblán játszani, vagy beszélgetnének a családi disszidálós élményekről...

Ha jönnél világvégén innen beszélgetni, akkor írj egy levelet nekünk!

Szólj hozzá

klub program