2012. ápr 20.

Amikor (végre) visszanyal a fagyi!

írta: Rigo'
Amikor (végre) visszanyal a fagyi!

Újbudán április 19-én botrányos testületi ülés zajlott. A botrányt nem az ellenzék okozta, hanem az, hogy a József Attila Gimnázium tanárainak bátorsága végre leleplezte a Fidesz egy újabb disznóságát megkérdőjelezhető gyakorlatát.

A történet az oktatási bizottság ülésén kezdődött, ahol a tanári kar, egy független szakértő, és a szülői munkaközösség egyöntetű támogatása ellenében tartózkodtak leszavazták a Fideszes tagok az új vezető kinevezését. Emiatt a gimnázium tanárai igazi pedagógusként döntöttek, és a diákjaik elé is követendő példát állítva bátorságból harcba szálltak az igazukért a kétharmad ellen. A taktika az volt, hogy a közfigyelem bevonásával és személyes jelenlétükkel akkora feszültséget próbálnak kelteni az ülésen, hogy a Fidesz végül visszavegyen az arcából  elfogadja a szakmailag támogatható pályázatot, és ne próbáljon a pályázatot eredménytelenné nyilvánítva (29. határozati javaslat) egy pártkatonát az iskola élére ültetni "ideiglenesen". Jelentem: bejött. Győztek!

A Fidesz persze megint hülyének nézett mindenkit, amikor rémhírterjesztőnek nevezte az ellenzéket. A keddi oktatási bizottsági ülés szavazása alapján ugyanis borítékolható lett volna a pályázat érvénytelenné nyilvánítása, ha a tanárok nem kongatnak vészharangot és nem gyakorolnak nyomást. Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert rövid képviselői pályafutásom alatt ez már legalább a 3. eset lett volna, hogy így kerülik ki a független ideológiailag nem megfelelően képzett közintézményi vezetők kinevezését.

Szóval az ellenzék csak tette a dolgát, és kiszolgálta a köz jogos felháborodását. Bajomi Iván frakciótársam még a kulturált vita igényét is jelezte az alpolgármesternek, amikor a Fidesz elkezdett vagdalkozni. Köszönet elsősorban a bátor tanároknak, akik felvették a kesztyűt a kétharmad arroganciájával szemben és pártállástól függetlenül győztek! Őszintén szorítok az iskolának, hogy a jövőben ne torolja ezt meg rajtuk a kormányhivatal, de nincsenek túlzott illúzióim...

Gajárszki Áron

mert igenis Lehet Más a Politika!

Még néhány adalék a képviselő-testület áprilisi ülésével kapcsolatban. Az oktatási bizottság keddi ülésén jómagam a gimnáziumi igazgatói posztra pályázók esetében egyedül vállalkoztam arra, hogy szóban foglaljak állást a két jelölt kiválasztása ügyében. Elmondtam, hogy az igazgatóhelyettesi pozícióban lévő jelölt által elmondott bemutatkozó szöveg, a kérdésekre adott válaszai, továbbá a tantestület, a szülők és a diákok egyöntetű támogatása, továbbá a nagyon kedvező szakértői értékelés alapján azon a véleményen vagyok, hogy Juhász András pályázatát támogassuk. Utánam már senki nem kért szót, hanem az ugyancsak igennel szavazó MSZP-s képviselő kivételével minden más jelenlevő képviselő tartózkodott.

A csütörtöki testületi ülésen egyebek között elmondtam, másfél éves képviselői tevékenységem során már számos kinevezési ügy kapcsán szorgalmaztam, hogy szakértői értékeléseket figyelembe véve döntsön a testület, miként azt is javasoltam, hogy  a jelöltek meghallgatása után nyílt vitában érveljünk az egyik vagy a másik pályázat elfogadása mellett. Ez azért lenne fontos, nehogy az a látszat alakuljon ki, hogy a vezetői posztokra való kinevezések esetében nem a rátermettség, a szaktudás számít, hanem a pártszimpátia, a jelöltnek a helyi vezetéshez való lojalitása. Sajnos szavaimnak nem lett foganatja. 

A testületi ülés egy későbbi pontján, mikor az iskolahálózat kisebb átszervezéséről esett szó jeleztem azt, hogy a mai testületi ülésnek a József Attila Gimnáziummal kapcsolatos történései előrevetítik azt, hogy milyen következményei lesznek az iskolák államosításának. Valószínű, hogy megfelelő intézményes keretek hiányában még kevésbé lesz lehetőség arra, hogy a pedagógusok, a szülök, az önkormányzatok érdemben tudják majd befolyásolni az oktatással kapcsolatos döntéseket.

Az igazgatói pályázatok kapcsán meg kell emlékeznem arról a sajnálatos tényről, hogy a testületi ülésen - a társadalmi nyomásgyakorlás híján - nem került reflektorfénybe egy másik olyan eset, amikor az oktatási bizottság tagjai közül hatan, akárcsak a

A József Attila Gimnázium mai épülete, amely az egykor Váli utcai polgári iskolának adott otthont

a,  "Jóska" esetében ugyancsak mindenfajta érvelés, értékelés nélkül leadott tartózkodó szavazatukkal (jómagam támogató szavazata ellenében) lehetetlenítették el annak a szakmai szempontból igen figyelemreméltó igazgatói pályázatnak a sikerét, amely a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Szakiskola működésének továbbfejlesztését tűzte célul. E pályázat sikerességét megnehezítette az a körülmény, hogy a tantestületnek csak a fele támogatta egy olyan  külső pályázó kinevezését, aki a fogyatékkal élők nevelésé megújító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyé kívánta fejleszteni a szóban forgó iskolát. Sajnálom, hogy a képviselő-testület egyébként váratlan fejleményekben gazdag, a József Attila Gimnázium belső igazgatójelöltje mellett fellépő tanárok, diákok és szülők sikerét hozó ülésén nem léptem fel kezdeményezően a szakértő által 86 %-ra értékelt, a bizottsági ülésen hitelesen képviselt pályázat érdemi megvitatása érdekében.  

Bajomi Iván,

a XI. kerületi önkormányzat oktatási bizottságának alelnöke, (LMP)

Szólj hozzá

oktatás képviselő testület bajomi