2012. aug 06.

Nagyon rendkívüli ülések ...

írta: DelBudaLMP
Nagyon rendkívüli ülések ...

Múlt héten a két képviselőnk elfoglaltsága miatt én jelentem meg a kulturális - és mint kiderült, ülőpozícióm változtatása nélkül a gazdasági - bizottság ülésén is...

Ujbuda-FeherHatter_1.jpg


A kulturális bizottság egy napirendi ponttal az Újbudai kulturális városközpont területén üresen álló üzlethelyiségek gyorsított pályáztatásának eredményhirdetésének az asszisztálására ült össze. Aki nem ismeri a történetet, annak röviden: ez egy terv az előző érából, a belső Bartók Béla úton kialakítani egy európai városhoz méltó művészeti és vendéglátó helyekből álló utcát. A terv, mint oly sokszor remek, a kivitelezése már kevésbé annyira. Először a régi üzlettulajdonosok és lakók voltak felháborodva hiszen egyik napról a másikra bezártak üzleteket, köztük sok szolgáltatót is. Azután több civil szervezet, de mi is felszólaltunk, hogy két éve üresen áll a 28 helyiség, ezzel alhangon is számolva havi 7 millió Ft bérleti díjtól megfosztva a kerületet. 2011-ben a pályáztatás népszerűsítésére sokmilliót elköltöttek, de pályázatról szó sem volt. A májusi testületi ülésen aztán egy csoda, vagy valami más miatt, de Kupper alpolgálmester úr határozottan bejelentette, hogy júliustól itt mindenhol bérlők lesznek. Uff. Persze halkabban hozzátette, hogy a rövid idő alatt rendes pályáztatást nem lehet megoldani ezért egy nagyon egyszerűsített lesz.

Na itt kanyarodok vissza a ma délutánhoz; az ülés kettőre volt meghirdetve de csak a szocialista Molnár S. volt ott, aztán negyed háromkor elkezdték. Sass Szilárd elnök úr rögtön átadta a szót Kupper alpolgármester úrnak, aki lényegre törően közölte, már csak ilyen, hogy fél háromkor lesz a gazdasági bizottság ülése, amire mind a 22 meghirdetett üzlet bérlőjére ajánlást kell tenni. Nem akarom hogy körömrágásig izguljatok a kimenetelen, sikerült neki! Az általa kidolgozott módszer, felolvassa a házszámot és rögtön utána mondja az általa ajánlott bérlőt amit kéretik megszavazni.


Papiron még úgy-ahogy jól néz ki a pályázat - a 22 üzletre 43 érkezett - viszont ebből 12 érvénytelen, 1 ugyan érvényes, de az az üzlethelyiség nem került kihirdetésre, amire beadta (vagy ő tud valamit vagy mi nem), de az érvényesek közt is volt 4, ahol nevetséges havi 1000 ft-os bérleti díj volt az ajánlat. Kimatekozva már csak 26 pályázat maradt, ami nem túl nagy verseny lássuk be... Az első tizenegyhány még sokkszerűen átment az agymosottakon, pedig például a Bartók B. út 1-ben a 219 m2-t havi 110 ezerért vették ki, ami iszonyú kevés.

Aztán jött egy borozó ajánlat, amit vicceskedve úgy vezetett fel hogy Ő szereti a bort ezért kell megszavazni, itt már néhányan visszamertek kérdezni hogy mégis ki garantálja a kulturált borozót, hát szerintetek? Aztán volt olyan is, hogy ugyan papíron nem érvényes az ajánlat, de higgyék el már rendben van és gyorsan-gyorsan megszavazni tessék mán! Aztán még egyszer ciccentek fel, amikor a Móricz Zsigmond körtéri 60 m2-es pince havi 10 ezerért ment el, modellkiállításra. Viszont volt egy komoly ajánlat kávézóra, amit a jelenleg is kulturáltan működő török az Ekker csinált volna 350 ezerért, a másik ajánlat az 60 ezer volt, itt látták hogy nem lesz jó egyből ezért eredménytelennek hirdették ki. Ezek a törökök nem tudják mi az a baksis? Ja lesz még Ludwig múzeumunk is itt, a piaci ár 10 %-a lett az ár...


Ezzel be is zárták az ülést, pont a végszóra megérkezett a Jobbik különítmény, akik mint kiderült a másik épületben bolyongtak, mondtam nekik ezek után nyugodtan kihívnánk egy tájékozódási futásra őket, mert a két budapesti turuljukkal is volt nemrég kavarodás :)
Néhány perc szünet után folytatódott az ülésezés, csak most gazdasági bizottságnak hívták magukat, az elnők Csernus László rögtön át is adta a szót, na kinek? Hát Kupper úrnak hogy vezesse elő mystoryját. Gyenge próbálkozás volt, azért Görög András és rácsatlakozva Kerékgyártó Krisztina ügyrendben kérte az ülés elnapolását, mert csak tegnap este kapták meg a részletes napirendet, meg különben is milyen rendkívüli ülés, amin 20 pont van?! A fideszesek megértően pislogtak, de leszavazták őket, erre Görög András feldúltan lelépett.

Az üzlethelyiségek az egyhangú (ha-ha ez szóvicc) ajánlással átmentek illetve egynél még kérnek valami pótlást, mert nagyon olcsónak találták, mik vannak? Utána szavaztak még utcafelbontásokról, különböző szolgáltatók kérésére, mindegyiknél hozzátette Szabó András, hogy kikötésnek írják bele hogy tegyék védcsatornába a kábeleket, mert nehogy ezért ne lehessen fát ültetni. Először mondták, hogy aszfalt utca, de aztán meg csak bólogattak hogy rendben András. Környezetvédő András amúgy szemöldökkel jelentkezik szólásra gondolom, mert az csak 2 kalória, nézni viszont roppant mókás.


Még van egy érdekesség, a Mezőkövesd utcai iskolában sportpályát építenek, amihez 6 db, 1,5m átmérőjű fát kell kivágni, erre figyeljünk oda hogy legalább a környékben duplán pótolják vissza.


Hát ennyi, próbálom nyomon követni az eseményeket, mert ez az ügy is jól jön két év múlva és ráadásul az egész projekt lebonyolítása egy olyan emberre van bízva akit már elzavartak egy önkormányzatból, mert egy pályázati pénzzel sem tudott elszámolni... 

DK

Szólj hozzá

kultúra önkormányzat újbuda bizottságok Bartók Béla kulturális városközpont