2012. aug 10.

BORVÁROS - Budafok

írta: DelBudaLMP
BORVÁROS - Budafok

Kiváló programot ajánlunk a forró nyári napokra

A Dunának és a kőbányászat miatt kialakult pincerendszernek köszönhetően Budafok a Bécs felé irányuló borkereskedelem országos központja volt évszázadokon át. A 120km-re becsült föld alatti járat egy részében ma is aktív borászat folyik – a szőlőt ugyan nem itt szüretelik, de nedűjét itt préselik és érlelik a pincészetek a hegy gyomrában.  

Nyár közepén pedig megnyílt a hegy, kitárta kapuit a turisták előtt is. A Záborszky-pincészet egyik ágában megépült a Borváros főutcája egy panoptikumszerű kiállítással együtt, amely a borászathoz kapcsolódó mesterségeket eleveníti fel, egy-egy jellegzetes présház vagy pince homlokzatával mutatja be a hazai borvidékeket. Nagy hordók lettek kialakítva kis borozókuckókká, és amíg a nagykorúak belekostólhatnak a pincékben érlelt italokba, a gyerekek számára egy másik helyiségben  külön programokat szerveznek. Az utcát záró kápolnához pedig nemsokára harangöntő készíti majd a valódi harangokat.

Bízhatunk benne, hogy hamarosan ez az új turisztikai látványosság csalogatja és fogadja majd a kerületbe látogatókat. A terveket tovább szövik, a borászat tulajdonosa, Békési Imre már dunai kijáratról és hajókikötőről álmodik a Tóth József utca magasságában – ezek ugyan a múlt században még működtek, és csak újra meg kellene nyitni az átjárót a 6-os út alatt, de az engedélyek megszerzése biztos nem lesz egyszerű.

Sok sikert kívánunk a megvalósításhoz!

További információkat itt találtok: http://www.borvaros.hu/

borváros.jpg

Szólj hozzá