2012. aug 22.

Támad a parlagfű?

írta: Rigo'
Támad a parlagfű?

lássunk tisztán a takonytól!

Egyik kedvenc kereskedőm mondta nemrégiben a piacon, hogy ő kiirtaná a mogyorót és a nyárfát is a városban, mert azok nem valók a városba, csak vidékre, ahol kevés ember szenved a pollenjeiktől. Ez a felvetés (sőt hit!) tökéletesen reprezentálja a környezetileg alulinformált individualista átlagmagyar gondolkodást, ezért úgy döntöttem, hogy rászánom az időt egy tisztázó posztra. Common_ragweed.jpg

A levegő munkacsoport tudományos alapossággal készült írása részletesen leírja a legfontosabb tények zömét, ezért én csak kiegészíteni fogom az írást egy kicsit emészthetőbbre, bulvárosabbra. Idézem: "A városlakók gyakrabban betegednek meg, mint a vidékiek. Ennek az az oka, hogy a parlagfű pollenfelületére, mely a buzogányfejre emlékeztet, rátapadnak a levegőben lévő koromszemcsék, és a pollen így kerül a nyálkahártyára. Itt a koromból kátrány képződik, mely elősegíti a pollenszemcse átjutását a nyálkahártyán. A szervezet immunrendszere megpróbál védekezni az idegen anyag ellen, és így jön létre az allergiás tünetegyüttes. ... Elektronmikroszkópos nagyítással megvizsgálták a pollen-naptárak egyik főszereplőjének, a mogyorónak a pollenjeit. A vizsgálat a következőket mutatta ki: Egy parkban begyűjtött pollen szép, sima felületű, egy nagyforgalmú út menti fáról begyűjtött pollen deformálódott a rárakódások miatt, a súlyosan szennyezett levegőben lévő fa pollenjét pedig már szinte felismerhetetlenül rücskössé teszik a felületére tapadt szennyeződések. 2009 szeptemberében megjelent, Közlekedjünk ésszerűbben! című kiadványunkban már írtuk: „A részecske (vagy szálló por) itt nem azt a port jelenti, amelyet régen a mezőn fújt a szél, hanem az emberi tevékenység – elsősorban a közlekedés, a fűtés és az ipar –- által kibocsátott rendkívül apró méretű és súlyosan egészségkárosító anyagokat.”

Permakultúrás műveléssel is foglalkozó kertészmérnök ismerősöm szerint a parlagfű igen hasznos növény, mivel a száraz parlagokon megtelepedve, karógyökereivel nagyon mélyről is képes a vizet felszívni. Ezzel a felszín közelében nedvesíti az amúgy száraz talajt, s lehetővé teszi más fajok megtelepedését, amik később, az életközösség fejlődésével azután már kiszorítják a pionírnak számító parlagfüvet. Idézek Weixl-Várhegyi László természetgyógyász írásából egy releváns leírást. "Tagja vagyok a Palocsa Egyesületnek. Ezzel az egyesülettel még a múlt évezred utolsó éveiben Alcsútdobozon (Fejér Megye), egy több hektáros területet hagytunk parlagon, szándékosan, hogy mi lesz ezzel a földdarabbal a természet törvényei szerint. Első évben teljes területét beterítette a parlagfű (hogy honnan tudta meg, hogy ott van egy üres földdarab?). A második évben már a parlagfű több, mint 50 %-ban visszaszorult és átadta a helyét más növénykultúráknak (megjelent a lóhere, a gyermekláncfű, az útilapu (bojtorján), a lósóska, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb). A következő évben már 20 % alá esett vissza a parlagfű aránya az adott területen, pedig senki sem irtotta!! Öt év elteltével pedig mindössze az eredeti terület 1-2 %-án volt csak parlagfű!! Nem kell tehát irtani, visszafogja az önmagát is a szaporodásban, ha nincs megműveletlen terület, mert neki az a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a termőföldet a kiszáradástól, s teszi a "dolgát"!" 

Mit tehetünk, ha allergiásak lettünk?

Az allergológusok szerint a pollen rendszeres szedésével elkerülhetőek az allergia tünetei. Van aki megunta ezt kapszulában szedni és inkább salátát csinál a növényből és az orvosi figyelmeztetések ellenére, kiválóan érzi magát. Kevésbé ismert módszer az agykontroll, ahol a tanfolyamon elsajátítható egyszerű gyakorlatokkal (állítólag) igen jó aránnyal gyógyítják magukat meg a betegek. (Nekem nincs tapasztalatom mert a családban csak agykontrollosok vannak, allergiásak nincsenek.)

Ennél is szokatlanabb megfejtést kínál a neuro-lingvisztikus programozás. Egy NLP-vel foglalkozó ismerősöm szerint, mivel a pollen a növények hímivarsejtjét tartalmazó, szaporodásban szerepet játszó anyag, jó eséllyel a beteg szaporodásában, értsd: szexuális életében kell a probléma gyökerét keresni. Mivel ehhez praktikusan legalább két ember kell, viszont rengetegen még önmagukkal sincsenek jóban, szerintem egyszerűbb megoldás mégiscsak letenni az autót.

Gajárszki Áron

Szólj hozzá

közlekedés környezetszennyezés levegőminőség zöldfelület