2012. okt 24.

Beszámoló az októberi testületi ülésről

írta: Rigo'
Beszámoló az októberi testületi ülésről

Az október testületi ülésen is gyakran vált feszültté a hangulat. Volt szó esélyegyenlőségről, közterület-felügyeletről, a környezetvédelem mellőzéséről, s déjà vu: a közösségi kertekről. Úgy látszik, a Hoffmann-vezetés átaludt első félideje után ez a feszültség állandósulni fog. Idén még az október 23-át is kisajátította az  Fidesz és nem hívta meg a többi párt képviselőit az önkormányzati megemlékezésekre. 

bp_telesely_logo (WinCE).jpg

A kép forrása 

Bajomi Iván: Az Oktatási Bizottság október 16-i ülésén részletesen értékeltem az esélyegyenlőségi terv felülvizsgálatáról szóló szöveget. Szóvá tettem, hogy a dokumentum nem tér ki arra, mely csoportok esetében jelentkeznek különösen súlyos problémák. Egyben azt javasoltam, hogy a szociális támogatások, egyéb segítségnyújtási formák továbbfejlesztésekor határozzuk meg, milyen prioritásokat kellene érvényesíteni. Képviselőtársam, Áron e bírálatomhoz kapcsolódva a 18-i testületi ülésen módosító indítványt nyújtott be, melyet nagy örömünkre befogadott Molnár László alpolgármester. Ennek értelmében a közeljövőben ezen prioritások megállapítását célzó elemzőmunkát kell végeznie a Polgármesteri Hivatalnak.

Ugyancsak a keddi bizottsági ülésen szóltam hozzá Sass Szilárd előterjesztéséhez, amely azt célozta, hogy az önkormányzatunk segítse a magyar nyelv művelése terén sikereket felmutató határon túli diákokat. Jeleztem képviselőtársamnak, hogy néhány ponton nyelvi szempontból javítania kellene a támogatással kapcsolatos felhívások szövegét. A 18-i testületi ülésen örömmel nyugtáztam, hogy Sass Szilárd több javaslatomat is elfogadta. Egyben jeleztem, törekednünk kellene arra, hogy az önkormányzatunk égisze alatt született szövegekben se legyen megannyi hiba. Javasoltam, kérjen fel a Polgármesteri Hivatal nyugdíjas magyartanárt, aki némi díjazás ellenében javíthatná az előterjesztések, határozatok, stb. nyelvi megformáltságát.

A kerületi járási hivatal létrehozása nyomán önkormányzatunktól átkerül számos dolgozó az új szervhez. Ugyancsak át kell adnunk a hivatalnak az okmányirodának is helyet adó Bocskai úti épületet. Ebben működött először az elöljáróság, utóbb a kerületi tanács és 1990 óta az önkormányzat és a polgármesteri hivatal. 

Polgármesteri hivatal.jpg

A most zajló átszervezés kapcsán elmondtam az ülésen, hogy a változások a 2010-ben elkezdődött, a politikai rendszert radikálisan átalakító folyamatba illeszkednek. Ennek során a többséget szerzett politikai erők a polgárok választások előtti előzetes tájékoztatását elmulasztva fogtak egy tekintélyelvű rendszer kialakításába. Bár sok probléma jellemezte az önkormányzati rendszert, a mostani államosítások nyomán nincs semmi garancia a jó kormányzásra. Nem érvényesülhet majd az átláthatóság szempontja, a központtól függő új szervek nem törekszenek majd a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal való együttműködésre. Végül jeleztem azt is, hogy a köztisztviselők státuszának közelmúltbeli átalakulása következtében az állam által átvett dolgozók sajnos nem lehetnek biztosak abban, hogy megtarthatják majd állásukat.

Gajárszki ÁronEmiatt az átgondolatlan járási átszervezés miatt már hetek óta folyamatosan túlórázik a Hivatal. Egy jól bejáratott, folyamatosan csiszolt rendszert próbálunk most a 70 évvel ezelőtti múltba visszaforgatni. Az eredeti tervek kétszeres apparátust írtak elő - miközben a közszféra leépítéséről határozott a kormány - s nem lettek végiggondolva az egyes folyamatok megváltozásának következményei, intézkedési és felelősségi (jog)körök. Tele van kérdőjelekkel a már kialakítás alatt álló rendszer. Miközben a világ az elektronikus önkormányzatok irányába halad, kizárólag politikai múltba révedezésből most egy eltemetett rendszert próbálunk életre babusgatni, ami felett közben el is járt az idő. Szerintem vezessük vissza a villamos helyett a lóvasutat a Bartókra. Az is olyan szép volt...

 Az interpellációmat a közterület-felügyelet széteséséről, valamint az önmagamnak, mint környezetvédelmi tanácsnoknak feltett képviselői kérdést már nem részletezem. Az előző hónapban elkövetett közösségi kertes előterjesztésem Fideszes reinkarnációjáról csak két dolgot:

  1. Aranyos volt, amikor a szocialisták akartak megvédeni a fideszes plagizálás miatt, de szerencsére Iván jelezte, felesleges vitába bonyodni e kérdés kapcsán. Elmondta, gyakori dolog, hogy politikai pártok elszipkázzák egymás ötleteit. Örüljünk inkább annak, hogy végre Újbudán is lesznek majd közösségi kertek.
  2. Amikor viszont a Fidesz frakcióvezetője elkezdett arról hadoválni, hogy én biztos letöltöttem a netről az anyagokat és ezért igazából én loptam el az ő üdvöskéjük anyagait; hát ügyrendben kértem szót, hogy rendre utasítsam, hogy ne hazudjon és ne csúsztasson. Nagy csend is lett a teremben, s többet nem akarták elvitatni az első előterjesztés jogát.

Mivel kicsit megcsúsztam a beszámolóval, így azt is el tudom mondani, hogy az LMP nem azért nem ünnepelt a kerületi 56'-os megemlékezéseken, mert bunkó, hanem mert idén elfelejtették elhívni ezekre az önkormányzati eseményekre, s a Fidesz magában ünnepelt. Ilyen a Nemzeti Együttműködés Újbudán. Szűklátókörű és kicsinyes. Aki ezt szereti, szavazzon rájuk 2014-ben is. Aki inkább kipróbálna egy átlátható és proaktív városvezetést, az meg ránk szavazzon!

Szólj hozzá

önkormányzat újbuda képviselő testület