2014. nov 05.

Enemy of the state

írta: pgeri
Enemy of the state

2013. novemberében Horváth András nyilvánosságra hozta, hogy több éves vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, miszerint a NAV több mint ezermilliárdos áfa-csalásban segédkezik. Azt is elmondta, hogy az ügy a legnagyobb magyarországi multikat és magyar cégeket (is) érinti, kormányzati körök támogatásával. 

Ma pedig a végre megkerült NAV-vezér beismeri, hogy valóban kitiltották Amerikából - korrupció gyanúja miatt. Vajon van összefüggés a két eset között? Nem tűnik sci-fi-nek a feltételezés…

(a kép innen van)

Horváth azt is elmondta, hogy 2012-ben kiléptették egy olyan ellenőrzési projektből, amelyik az egyik legnagyobb multit érintette, javaslatait pedig elutasították, ezért döntött a kilépés és a feljelentés mellett. A feljelentésben csatolta azon bizonyítékait, melyek alátámasztották állításait. Megemlítette azt is, hogy 2011-ben Rogán Antalnak jelezte félelmeit az adócsalásokkal kapcsolatban, Rogán akkor támogatásáról biztosította. Erre a fejleményre a NAV egy három napos, hétvégét is magába foglaló vizsgálattal válaszolt – ami technikai okokból sem lehetett olyan alapos, mint Horváth András több éves nyomozása az ügyben. Ezt követően kijelentették, hogy minden rendben van, nincs itt semmi látnivaló. Megjegyezendő továbbá, hogy egyetlen kormányzati szereplő sem kommentálta a dolgot.

Aztán 2014 októberében (az október 17-ei Napi Gazdaság írása alapján) kirobban egy diplomáciai botrány, miszerint az USA megtagadja több, a magyar kormányhoz közeli magánszemély beutazását az államokba. Az indoklás szerint eme magánszemélyeknek az amerikai érdekekre sérelmes és korrupciós vagy ahhoz kapcsolódó üzelmeik miatt. A kormány nyilatkozatában azt állítja, hogy nincs tudomása a kitiltásról, és nem tudja, kik azok a személyek, akik érintettek az ügyben. Legalábbis ezt állította Lázár János, Orbán hangja október 20-án: „Hiába állunk tucatszám a bizottság és a nyilvánosság elé, az amerikai féltől továbbra sem tudjuk, hogy kik és mi okból érintettek az ügyben.” Nemcsak Lázár állította, hogy nem tudtak a nevekről, hanem az egész kormányzat, többek között a külügyminisztérium is, akik október 24-én válaszoltak az ez irányú kérdésekre az Indexnek. Többször szerepel nyilatkozatukban, hogy Mivel nem tudjuk, hogy kik ezek a személyek… – többek között ezzel hárították el az érdemi választ. Szijjártó Péter az USA Todayben október 23-án tett interjújában szintén azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nincs tudomása arról, hogy kik lehetnek a kitiltott személyek.

Az is érdekes, hogy az amerikai oldal részéről André Goodfriend, a nagykövetség ügyvivője elmondta, hogy október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők beutazását megtiltotta az USA.

Pár nappal később, október 24-én Vida Ildikót a NAV elnökét és Csillag Dezsőnét a NAV alelnökét egy Bécsi repülőtéren kapják lencsevégre szabadságuk megkezdése előtt. Legalábbis ezt állította Vida Ildikó, amikor az USA-ból való kitiltásról, illetve érintettségéről kérdezték a riporterek. Ezzel szemben 2014. november 5-én Vida Ildikó beismerte, hogy őt és több NAV-os kollégáját is kitiltották az USA-ból. A beutazási tilalomról levélben értesítette a nagykövetség, amiről értesítette a kormány egyik meg nem nevezett illetékesét. Ez pár nappal szabadsága megkezdése előtt történt, vagyis a kormány már október 20-a környékén tudhatta, hogy Vida érintett. Hozzátette azt is, hogy nem fog lemondani, és pozíciójából harcol igazáért.

Eddig a történet rövid kronológiája. Ez sajnos több kérdést vet fel, mint ahány elfogadható lenne egy jogállamban.

  • Miként lehetséges az, hogy egy adóellenőr tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztott feljelentését, melyek több éves munkára alapulnak, a NAV egy hétvége alatt lezavart vizsgálatnak nevezett bohóckodással elintézi, bármilyen érdemi következmény nélkül? Az említett áfa-csalás mértéke közel Bokros-csomag méretű!

  • Miként lehetséges, hogy az USA-val kirobbant diplomáciai botrány kapcsán elsütött hazugság következmény nélkül marad?

  • Miként lehetséges, hogy a NAV vezetői – többek között az előzmények ismeretében – még a helyükön vannak és ott is maradhatnak?

  • Miként lehetséges, hogy a közvélemény egy 700 Ft-os megszorítással kapcsolatban (20–25 milliárdos tétel) tízezres tömegben vonul az utcára, viszont miután többször is arcon hazudják, mind a kormány, mind a NAV részéről, akkor vállat vonva veszi tudomásul a több mint 1000 milliárdos(!) lopást? Egy kis segítség: ez 3 db 4-es metró, 1250 db Tocsik-ügy és 40-szer több mint a tervezett internetadó éves összege! Vagy mondjuk ekkora összegből meg lehetne duplázni a tanárok és orvosok nettó fizetését. Állampolgárokra vetítve pedig azt jelenti, hogy minden egyes magyarnak (kortól függetlenül) ez százezer forintba kerül!

  • Miként élvezheti a kormány, és az érintett, nyilatkozó politikusok, tisztségviselők tovább a választók bizalmát ezek után?

  • Hogyan lehetséges, hogy azok az emberek, akiket hazugságon kaptak, semmilyen felelősséget nem vállalnak tetteikért? Miért tűri el a sok szavazó ezt a hazugságot, és ad lehetőséget, hogy folytassák a jelenlegi ténykedésüket, mely szemmel láthatóan többet árt az országnak és a benne lakóknak, mint használ? Ilyen alapossággal és körültekintéssel kezelték pl. Paks 2 ügyét is?

  • Minek kell történnie ahhoz, hogy a magyarok belássák, hogy az a politika, ami az elmúlt 25 évben folyik az országban, csak erre képes? Nincs érdemi előrehaladás, nincs felelősség. Meddig mehet ez így tovább, és mikor csapunk már végre az asztalra? Mikor kergetjük el a semmirekellőket?

Vasárnap mindenesetre ismét lesz lehetőség a békés véleménynyilvánításra, melynek részleteit ezen a linken lehet megtekinteni.

(és végül az illendőség megkívánja, hogy idegen tollakkal ne ékeskedjek: a fenti cikket vendégszerzőnk írta, én csak a technikai részletekben segítettem – ez persze nem jelenti azt, hogy a tartalommal ne értenék egyet!)

 

Szólj hozzá

korrupció bűnmegelőzés nav