2015. jún 03.

Rémálom 8. - Újbudán!

írta: Gajárszky Áron
Rémálom 8. - Újbudán!

Sokan emlékeztek talán a csikorgó acélkarmokkal felfegyverkezett főgonoszra az Elm utcából, aki a 80-as évek legnépszerűbb horrorfilmjében aprította hét részen keresztül a balsorsú tinédzsereket. Freddy Krueger (mert így hívták az antihőst) visszatért. Áldozatokról még nem tudunk, de a csikorgás gyilkosabb mint valaha, és Kelenföld két pontján is „élvezhető” éjjelente…

remalom_az_elm_utcaban01.jpg

A kép forrása: kikotoonline.hu

Az egyik helyszín régi ismerős: a 4-es metró zajos kelenföldi kocsiszíne miatt már indult birtokháborítási eljárás. Itt „egyezséggel” zárult az ügy, ahol a DBR fenyegető különítménye kíméletlenül presszionálta a panaszkodni merészelő lakót. Volt félnivalójuk, ugyanis a zajmérések bizony a megengedett szint feletti zajt mértek. Ez azt jelenthette volna egy jogállamban, hogy leállítják a metrót, amíg meg nem oldják a problémát. Itthon szerintem ennek esélye sem volt. A DBR viszont, úgy néz ki, nem tudja tartani az egyezségeben vállaltakat sem, legalábbis a nemrég készült felvételek tanúsága szerint:

Nemrég az 1-es villamos is megérkezett Újbudára, aminek a Szerémi úti lakók nem tudnak felhőtlenül örülni. Bajaik forrása azzal kezdődött, hogy egy lakossági fórumon, (amit talán csak a Fidesz irodában hirdettek meg) elfogadtatták a zajvédő fal megbontását. Ennek elsősorban – tisztázatlan – forgalomtechnikai okai voltak, de bármi is volt ez, az ott élők többsége nem kérte: a nyugodt pihenés többet ért nekik. Ezt jól mutatja a 140 aláírással kezdeményezett visszaépítés. Sajnos, az építési területet már átadták, így nem sok esély van rá, hogy korrigálják a hibát, amíg nem lesz LMP-s a polgármester. Addig azonban a bajok még fokozódnak, ugyanis a villamos a Szerémi útról a Hengermalom útra éktelen csikorgással fordul rá.

 

Közben a helyi Fideszes képviselő beígért egy zajmérést, ami szerinte már le is zajlott, miközben a polgármester véleménye szerint nincs is rá szükség. A bajt orvosolandó 15 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be a villamosoknak és itt is beígérték, hogy alkalmazni fogják a sínkenő berendezést. Végül a lakók észrevették, hogy tartottak egy zajmérést, melynek idejére a villamosvezetők végre betartották a sebességkorlátozást.

Külön érdekesség, hogy a kerület első embere audiencián fogadta a panaszosokat, de egy szóval nem említette nekik, hogy a jegyzőnél kérhetik a birtokháborítás megszüntetését egy ingyenes birtokvédelmi eljárás keretében. Szomorú, amikor a polgármester nem áll bele egy fővárosi szintű ügybe és inkább falaz a BKK-nak, ahelyett, hogy a helyiek érdekeiben járna el. 

Az LMP mindkét ügyben javasolta birtokvédelmi eljárás lefolytatását, illetve újrafelvételét. Sajnos, a kerület vezetésének és a BKK-nak a támogatása nélkül ez tűnik az egyetlen járhatót útnak az érintett családok százai előtt, ha nem akarnak tüntetéseket szervezni. A tanácsadáson túl a rendelkezésünkre álló összes eszközzel támogatni kívánjuk az itt élők harcát abban, hogy élni tudjanak a nyugodt pihenéshez való jogukkal.

Szólj hozzá

kelenföld töketlenkedés újbuda bkk 1-es villamos csikorgás