2016. okt 18.

Természetvédelmi területre építenék az új budai szuperkórházat

írta: irtis
Természetvédelmi területre építenék az új budai szuperkórházat

Az LMP Dél-budai szervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe, részben természetvédelmi területre tervezi megépíteni az új budai „szuperkórházat”. A 21. századi felelős várospolitika elvei szerint nem felszámolni, hanem védeni és lehetőség szerint bővíteni kellene az értékes zöldterületeket! 

04_szuperkorhaz.jpg

(forrás: Magyar Idők)

A zöldterületek nagyon fontosak egy modern nagyvárosban, hiszen nyugalmat, kikapcsolódást nyújtanak, ezen felül enyhítik a klímaváltozás, valamint a lég- és zajszennyezés káros hatásait. A kormány, valamint a helyi városvezetők viszont sajnos még mindig 20. századi szemléletet képviselnek, amikor ezt nem veszik figyelembe. A közelmúltban egy sor hibás döntést hoztak: elég csak a városligeti múzeumnegyedre, a római parti mobilgátra, az 1-es villamos kapcsán kiirtani szándékozott Etele úti fasorra vagy a bocskai úti tarvágásra gondolni. Az LMP minden esetben tiltakozott, és alternatív megoldásokat javasolt, amelyekkel megőrizhetőek lettek volna a zöldterületek. Most úgy tűnik, ismét hallatni kell a hangunkat!

A Dobogó ráadásul nem csak egy egyszerű zöldterület. A déli része érinti a Kőérberki szikes rét nevű fővárosi jelentőségű természetvédelmi területet. Ez Budapest környékének egyetlen szikes élőhelye, mely az itt található, nagy múltú keserűvíznyerő kutak, valamint a sérülékeny növényvilág védelme érdekében csak engedéllyel, szigorú feltételek mellett látogatható. Értékes növényfajai a sziki útifű (Plantago maritima) és a sziki őszirózsa (Tripolium pannonicum). Bár a kórház pontos helye még nem ismert, könnyen lehet, hogy a Dobogó északi részén található Olimpia-park mellett érintené ezt a természetvédelmi területet is.

19511_orig_art-6mp.jpg

sziki-oszirozsa-1.jpg

A zöldterület és a természeti értékek elvesztése mellett ráadásul a terület rossz tömegközlekedési ellátottsága is a helyszín ellen szól. A 4-es metró messze van, csupán a 87-es és a 187-es busz jár erre. A nem csekély, 60 milliárd Ft-os építési költségeken felül tehát a közlekedés fejlesztésére is kellene költeni. A beruházást drágítja, hogy Dobogó tulajdonképpen egy domb, amelynek keleti oldala különösen meredek, így nem lenne egyszerű ide építkezni.

Nem vitatjuk, hogy szükség van minőségi egészségügyi ellátásra, korszerű kórházakra, de zöldmezős beruházás helyett inkább a meglévő intézményeket kellene fejleszteni (vagy barnamezős területen, pl. egy régi iparnegyed helyén kellene új kórházat építeni). Kézenfekvő opció a Szent Imre kórház fejlesztése, bővítése, hiszen sokkal jobb az elhelyezkedése, sokkal kevesebb pénzből megvalósítható, és nem veszélyeztetne természeti értékeket.

Szólj hozzá

egészségügy természetvédelem zöldfelület Dobogó XI. szuperkórház