2014. sze 15.

A velünk élő Demszky-korszak

írta: Rigo'
A velünk élő Demszky-korszak

Mi lenne, ha Demszky Gábor és barátai győztek volna 2010-ben a budapesti önkormányzati választáson?

demszkyh.jpg

a kép forrása: velemenyvezer.blog.hu

Végeláthatatlan töketlenkedés, a civil javaslatok lehető leghamarabbi elkaszálása, vagy ha nem sikerül, tanulmányozásuk elszabotálása. Az  eredeti terveikbe beleszerelmesedett tervezők és döntéshozók ellenállása minden kívülről jövő javaslattal szemben. A jó öreg barna köpenyes közlekedéstervező elit kikezdhetetlen uralmának továbbélése. Nemzetközi tervezőcégeknek tilos a belépés!

A kormánnyal állandóan fasírtban levő főváros, önbizalomtól duzzadó vezető primadonnával. Az agglomeráció koloncként való kezelése. Eladósodás, a BKV kegyúri döntéssel időről időre való kimentése, miközben a finanszírozás, a tarifák átfogó reformja, utasbaráttá tétele nem történik meg. Még véletlenül sem szétválasztott szabályozói, megrendelői és szolgáltatói szerepkörök a (tömeg-) közlekedésben. 

A négyes metró változatlan koncepcióban való befejezése, szalagátvágás; ezzel párhuzamosan az értelmes gyorsvasúti beruházások, felújítások helyett ködbe vesző projektek aktatologatása. Értelmes, kezelhető méretű részfejlesztések többszázmilliárdosra duzzasztása (aztán becsatornázása az aktatologatásba, természetesen). A vasúti közlekedés várostól való teljes elkülönülésének megtartása.

Ha végre fejlesztés, gondolkodás nélkül a legrosszabb tervvariánsok kiválasztása (pl. budai fonódó, 1-es villamos, metrókocsik). E körből is kiemelkednek az olyan tervek, mint a Moszkva térnek az örök közeljövő békés csendjében lebegő felújítása. Mindig mindjárt készül el, de ha egyszer igen, a villamosvágányok akkor is a mai, a teret gyalogosan használhatatlanná tevő formában újulnak meg

Versenymentes buszkiszervezés, a hazai járműgyártás víz alá nyomása, BKV-telephelyek elkótyavetyélése, miközben Vitézy Dávid amolyan félig kívülálló műkedvelőként, az alapstruktúrák megbolygatásától szigorúan távol tartva magát néha rá tudja erőltetni pár ötletét a városvezetésre. Néha pedig csak sikerül bekerülnie a sajtóba – elvégre az is valami. Káosz a közbeszerzéseken. Városházi sikerpropaganda harsogja azokat a fejlesztéseket, amelyek mögül az EU-s támogatást még eltöketlenkedni sem sikerült.

Észrevett valaki itt bármi változást a Demszky-korszakhoz képest?!

Szólj hozzá

közlekedés demszky töketlenkedés bkk