2011. dec 09.

A változó Sas-hegy

írta: Pollack
A változó Sas-hegy

A Sas-hegy kertvárosias övezete felett a természetvédelmi terület helyezkedik el. Védettsége már több mint fél évszázados, 1958-ban nyerte el azt. A Sas-hegy igen gazdag és sokszínű élővilágnak ad otthont, megannyi rovar- és pókfaj, kistestű emlős lakja. Ám a leginkább említésre méltó a terület növényvilága, amely szinte egész Európában egyedülálló, mivel több éghajlati övezetre jellemző növényfaj is megtalálható itt, a félsivatagitól a szárazföldin át a mediterránig bezárólag.

Viszont komoly veszély leselkedik a Sas-hegyre. Nem is azért, mert a terület a városiasodás következtében egyre kisebbre zsugorodott, s lakóövezetek veszik körül, hanem az ember nyomában megjelenő új élőlények megjelenése miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A házak kertjeibe egyre több idegen, ún. invazív terjeszkedő növényt ültetnek a lakók, melyek a természetvédelmi területen is megjelennek, kiszorítva onnan az eredeti fajokat. Könnyen lehet, hogy nehéz döntés vár az önkormányzatra, mivel a természetvédelmi értékeket csak olyan növények ültetésének tilalmával lehetne biztosítani, mint az orgona, az aranyeső, a gyalogakác, a fehér akác, a zöld juhar, a bálványfa vagy a tuja. A Sas-hegyi Természetvédelmi Terület fenntartási, kezelési költségeinek zömét jelenleg az ilyen növények elleni védekezésre, az agresszív terjeszkedő növényeknek a egyedülálló gyepek és növénytársulások fennmaradását szolgáló irtására kell költeni.

A területen fellelhető ritka állatfajok védelme érdekében ugyancsak kívánatos volna a permetezés korlátozása és a rovarírószerek tiltása. Ugyanilyen okból van szükség a macskák, ebek szabadon tartásának tilalmára, kóborlásuk megakadályozására.

A Sas-hegyen élő lakosság nemigen nem vesz részt a hely ökológiai kincseinek megőrzésében, esetenként nincs is tisztában ezek jelentőségével. A jobb levegő, a fajokban gazdag, egészséges természeti környezet olyan értékek, melyeket hosszú távon csak a helyi lakosság közreműködésével lehet megőrizni.

Szólj hozzá

levegőminőség sas hegy zöldfelület