2012. jan 18.

képviselő-testület: január

írta: Rigo'
képviselő-testület: január

A csütörtök délutáni testületi ülésen csak elvétve akad majd vitatható előterjesztés. Viszont lesz módja az ellenzékieknek  méltatni a helyi vezetés szociális és városfejlesztési terveit. A 17 napirendből most ötöt vettünk górcső alá plusz egy kakukktojást.

A napirend előtt ezúttal Dr. Bajomi Iván képviselőtársam fogja szórakoztatni az ülésen résztvevőket és a kíváncsi nézőket. Szerintem mindenképp érdemes lesz meghallgatni, mert sok érdekeset mesél majd nekünk...

A kilencedik napirend arról szól, hogy a halmozottan és súlyosan sérült gyerekek, fiatalok fejlesztő központjának fenntartásából kihátrál a Budavári Önkormányzat, mivel nincs I. kerületi foglalkoztatottja az intézménynek. A 24 főt fejlesztő központ fenntartását így a II. a XII és a XI. kerület viszi csak tovább, bár az intézmény 17 lakója nem ezekből a kerületekből származik. Örömmel konstatálhatjuk, hogy jó ügyek mellett is kiáll az újbudai vezetés.

A tizedik napirend az új főépítészünk proaktivitásáról szól, jogosan. A 4-es metró kocsiszínje, végállomása és a közlekedési csomópont kialakításának tervei mára elavultak, városépítészetileg átgondolatlanok, s összességében nem felelnek meg egy pezsgő közlekedési csomóponttal szemben támasztható európai normáknak. Ezzel az előterjesztéssel a kerület megpróbál kezdeményező szerepet vállalni egy periférikusnak tekintett, ám valójában súlyponti közcélú beruházás alakításában. Az anyagra vonatkozó kritikai észrevételeimet majd az ülésen előadom.

A tizenegyedik napirend egy jól bejáratott LMP-s témát, a Fehérvári út zárva tartásának a kérdését viszi tovább. A magam részéről javasolni fogom a határozati javaslat törlésre ítélt középső részének megtartását, mivel igen fontos eredmény a B1 változat melletti elköteleződés, hozzá téve, hogy több képviselő a B2-t (mentő-rendőr-tűzoltó és áruszállító, süllyedő oszloppal szabályozva) támogatja, csak az ábra megzavarta őket.

Egy (gyakornoki ötletből született) egyéni képviselői előterjesztés is megtárgyalásra kerül, mely annyira vázlatos, hogy nem tartalmaz költségeket sem, egy fejlesztési igénynél. A lényege, hogy a cigaretta-csikkek ellen hirdessünk háborút Gazdagréten. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Ha én ilyen kidolgozatlan előterjesztést adnék le, akkor biztosan keresztre feszítenének a felebaráti szeretetben tobzódó képviselőtársak, nem beszélve a probléma csekélyke súlyáról. Ezzel együtt örülnék, ha legalább hasonló aktivitást mutatna a többi képviselő. Egy év múlva sokkal kevesebb megoldandó problémánk lenne... 

Az előterjesztés értékelhető részéről azt gondolom, hogy a szemetelés általános probléma a kerületben, nem kéne a csikkekre kihegyezni a kérdést. Az igényelt 50 szemetes pedig lenyűgöző magabiztosságra vall, amikor környezetvédelmi tanácsnokként még egyet sem sikerült szereznem a nagyságrendekkel hiányosabban ellátott kelenföldi lakótelepre.

Még nem szerepel a napirenden, ezért feltöltöttem és megosztom veletek azt az előterjesztést amely az önkormányzati ingatlanok bérbeadásának jelenlegi szabályait puhítja fel. Jelenleg a Kulturális Városközpontban ha valaki kedvező feltételekkel bérel ingatlant, (pl, galériát nyit, majd egy részét albérletbe adja mondjuk egy kávézónak), akkor ma erre külön hozzájárulást kell kérnie a Kulturális Bizottságtól. Ha megkapja, akkor is megnövelt (kétszeres) bérleti díjat kell fizetnie az önkormányzat részére. A szabályozás a KVK funkciójának megtartását szolgálja. A módosítás a kétszeres díjfizetés eltörléséről szól. Így viszont aggályos, hogy milyen fékek maradnak meg, egy leleményes vállalkozó ellen, aki a piaci és a KVK kedvezményes bérleti árának különbözetéből próbál majd nyereségre szert tenni. A szabályozás ugyanis az ún "vegyes funkciójú" ingatlanokra vonatkozik - ám sem ebben a módosításban, sem a módosítandó rendeletben nincs definiálva a vegyes funkció fogalma. Ezt a Jogi Bizottság is megállapította, mégis átengedte a javaslatot. 

 

A 14 óráig érkező észrevételeiteket, hozzászólásaitokat megpróbáljuk bevinni a testület elé, azonban ezután is várjuk a visszajelzéseket!

Gajárszki Áron frakcióvezető 

Szólj hozzá

budapest önkormányzat gazdagrét képviselő testület