2012. feb 23.

Egy szakítás margójára...

írta: Rigo'
Egy szakítás margójára...

A Pilinszkytől kölcsönzött cím arra vonatkozik, hogy idén először nem szavaztuk meg a költségvetést, bár napokat dolgoztunk azért, hogy ne kelljen nemmel szavaznunk.

A dél-budai LMP tagokból amúgy rendkívüli aktitivást sikerült kicsikarni a költségvetés esetleges ismételt megszavazásának hírére. Többen és többféle aspektusból világították meg, hogy miért nem jó ötlet ez. Végül a módosítók leadásának a napján cirka két órás vitában dolgoztuk ki a tartózkodásunk feltételeit: Nem lesznek szociális elvonások és a 2011. évi és a 2012. évi környezetvédelmi alap céltartalékának maradéktalan felhasználására különös figyelmet fordít a polgármester, plusz 4 kerületi iskolában rendkívüli beavatkozásokat végzünk az áldatlan állapotok elhárítása céljából. (Ezek a Bethlen és a Bocskai tornaterme, a Bárdos éttermi folyosója és a Kelenvölgyi suli internetellátása.) 

A szociális megszorítások kivédésre közel 160 millió forintnyi indokolatlanul bőkezű támogatást találtunk a másik oldalon, nem is beszélve a szintén fölösleges karácsonyi 33 MFt-os díszkivilágításról, amit már nem is említettünk. Az volt a kérésem a Fidesz felé, hogy az általam összegyűjtött csomagban találjanak 95 MFt-nyi támogatható kiadáscsökkentést, amit a arra használtunk volna fel, hogy ne csökkenjen 100 MFt-tal a tavalyihoz képest a szociális támogatások sora. Ez a feladat nem sikerült a Fidesz kabinetnek. Bizonyára erős "szakmai" érvek támogatják az alábbi döntéseket: 

A tavalyinál több pénzt 290 MFt-ot költünk informatikára, miközben a dolgozói létszám csökkent.Támogatni fogjuk még a négy új nyereséges ágazattal megtámogatott Prizma Kft-t és a szakmailag felkészületlen Újbuda Sport 11 Kft-t. Ez újabb 70 MFt. Hasonló összeggel támogatjuk a gyatra színvonalon, átláthatatlanul működő Kamaraerdei Ifjúsági Parkot, aminek a rezsiköltségeit amúgy is mi fizetjük. Ekkor még nem beszéltünk a plébániákról. De a kiemelt rendezvényekre is 20 MFt-tal többet költünk mint tavaly. Gondolom, ha már kenyér nincs, cirkusz legyen alapon. Persze a kitüntetésekre se költünk kevesebbet, holott már csak ketten nem kaptak lassan valamilyen pro Újbuda díjat: a Boldog és a Boldogtalan. Pedig korábban az elbírálás nem politikai alapon ment...

Nem irigyeltem a szociális ügyekért felelős alpolgármestert. Ő is 80 MFt-tal többet látott szakmailag indokoltnak, de mégis érvelnie kellett egy fölöslegesen szigorú költségvetés mellett. Abban igaza volt, hogy a szociális területet érintő elvonások mindössze az extra (nem kötelező) támogatások csökkentései, viszont azt nem látta be, hogy ettől még a lakosság ezeket megszorításként fogja megélni. 

A környezetvédelmi kiadásokon meg egyenesen vérlázító módon spórolt a Fidesz. Tavaly az igen szavazatunkért cserébe egyebek mellett 8 MFt-nyi kerékpártámaszt ígértek, ami egyszerűen nem valósult meg, ahogyan egyetlen (amúgy elfogadott) LMP-s javaslat sem a környezetvédelmi alapból. A felét költöttük el a 200 MFt-os előirányzatnak, majd tegnap kiderült, idén gyakorlatilag csak a tavalyi Pató Pálkosból megmaradt összeget költjük el. A kerület szinte semmit nem rak hozzá a környezetvédelmi büdzséhez idén. 

Fenntarthatósági kiadásokon spórolni kb. annyira bölcs dolog mint nem kifizetni a számláinkat. Rövid távon izgalmas, de már középtávon is nagyon fájdalmas hatásai vannak s végül könnyen otthontalanná válhatunk a saját lakóhelyünkön...

 

Gajárszki Áron

Szólj hozzá

költségvetés újbuda gajárszki