2014. aug 15.

Te leállíttatnád a metrót, ha nem tudsz tőle aludni?

írta: Rigo'
Te leállíttatnád a metrót, ha nem tudsz tőle aludni?

Újbudán több százan is ezzel a dilemmával birkóznak az utóbbi hónapokban, s ezt a megbízó ravaszul kijátssza ellenük, holott gyakorlatilag nincs esély rá, hogy ezt tényleg meglépjék. Választási évben tuti bukás egy ilyen ügy, ezért a metrónak dübörögnie kell, legalább október végéig. A lakóknak meg tűrni, xanaxot, bort vagy más drogot szedni, hogy "pihenni tudjon"...

A hivatal első emeletén, egy Bocskai útra néző irodában 8 ember üldögél egy igen kínos birtokháborítási ügyön tépelődve a reggeli félhomályban. A méretes tárgyalóasztal körül három hivatalnok, három DBRnök, egy szem szimpatikus fiatalember panaszos és jómagam, a helyi hős képviselő. A nyilvános eljárás során lassan derül ki, hogy bár egyezségre hívta a hivatal a birtokvédelmi eljárásban a panaszost, semmi újat nem kínál neki. Fokozatosan arra is fény derül, hogy bár három csikorgó sínpár van, a DBR csak arra vállal garanciát, hogy az egyiken egy sínkenő gép majd próbaüzemet végez november végéig. A másik kettőről még tárgyalnak, és ennél többet nem is hajlandóak leírni, bár hosszas faggatásra kiderül, hogy szerintük szeptember közepére megoldódhat a probléma. Bájos, hogy erre idehívták az embert aki 5 hónapja nem alszik a metró visításától. Szerencsére ő sem beszari, némi fészkelődés után kiböki, hogy ezen nincs mit elfogadnia, mert ez nem új helyzet.

Nagyjából ekkor toppan be a DBR felmentő serege: a projekt igazgató asszonya, cirka 45 perc késéssel. Nagyon ideges, amit megpróbál agresszivitással palástolni. Mindjárt felveti, hogy "olyat tesz", ha a panaszos nem fogadja el az ajánlatot, hogy... - nem lehet nem érezni a fenyegetést. Aztán kiderül, hogy csak egy jól felépített blöff volt: kérni fogja a birtokvédelmi eljárás felfüggesztését. Sajnos a panaszos nincs képben, nem tudja, hogy itt csak a DBR veszíthet, viszont érzi a nyomást, amit már a hivatal is finoman igyekszik jó zsaruként megtámogatni. A négyes metró leállásának a lehetőségét végül maga a panaszos veti fel kínlódva említve, hogy ezt ő sem akarja. Végül a panaszos elfogadja az egyezséget, s még egyéb engedményeket is kicsikar a metróberuházó.

A következő metró-panaszosunk így egy órát volt kénytelen várni, mire megtudta, hogy náluk nincs probléma, mert minden mérés határértéken belüli, tehát csak tényállás tisztázásra hívták őket, nem is egyezkedésre. Szerencsére ez egy felkészültebb csapat, rutinos civil szervezetekkel és ügyvéddel felvértezve, így egészen kemény kilátásokat tud vázolni a panaszosokat megbízottként képviselő úr. Láthatóan ebben a menetben még csak puhatolóztak az ellenfelek. A DBR kíváncsi volt, hogy kikkel áll szemben, majd leadja a drótot a Fővárosnak, hogy augusztus 25-i végzés előtt próbáljanak meg valami megállapodást kicsikarni, ha akarnak. 

Folytatása következik...

Szólj hozzá

választás közlekedés demokrácia újbuda metro 4