2014. dec 13.

A nagy ötlet: dugódíj helyett dugónövelő díj

írta: pgeri
A nagy ötlet: dugódíj helyett dugónövelő díj

Az átlag, sztrádamatricát nem nagyon használó autós előtt bezárul az M0 körgyűrű egy része és a bevezető autópálya szakaszok. Kinek jó az vajon, hogy a peremkerületek nem erre tervezett fő- és mellékútjaira megsokszorozott forgalmat zúdít? Egy díjnak épp az volna az értelme, hogy a zsúfolt, problémás helyekről kiterelje a forgalmat, ezzel összességében gyorsítva a haladást - lásd a gyáván halogatott, lényegében soha fel nem vállalt dugódíjat, ami a most tervezett "elkerülődíjjal" szemben egy logikus döntés volna.

szomszedok.jpg

Nem mindenki van ilyen szerencsés helyzetben...
(forrás: https://www.facebook.com/Szomszedok.forever)

A dél-budai régiót elvileg két oldalról is fenyegeti a rendelkezés: az M1-M7 bevezetőjének díjasítása brutális forgalmat fog átterelni a Budaörsi útra és a Balatoni útra, valamint - lásd egyik kéz nem tudja, mit csinál a másik - teljesen szükségtelenné teszi a most épülő gigacsomópontot Őrmezőn, 10 milliárd forintot szórva ki a szélbe.

A másik hatás főleg Budafokot érinti, amennyiben az M0 körgyűrű ezen szakasza is fizetőssé válik (egyelőre úgy látszik ezt megússzuk): az M0-val párhuzamos utak (pl. Angeli u., Párhuzamos u.) óriási terhelést fognak kapni, így a légszennyezés és zajterhelés várhatóan növekedni fog - a zajvédő falak csak az autópályát választják el a lakott területektől, a mellékutak azon kívül futnak.

Ezen kívül a Dél-Pestre tartó forgalom nagy része ezek után a bevezető főutakat, majd a Lágymányosi hidat fogja használni, ezzel terhelve az egyébként is erősen terhelt szakaszokat, káros mellékhatásként szétverve a 33-as buszcsalád menetrendjét.

Az LMP dél-budai (11. és 22. kerületi) szervezete felkéri Hoffman Tamás XI. kerületi és Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármestereket, hogy tiltakozzanak a kerületeinket károsan érintő tervek ellen. Kérjük továbbá két országgyűlési képviselőnket (Simicskó Istvánt és Szabolcs Attilát), hogy ne támogassák szavazatukkal a dugógeneráló adót.

Szólj hozzá