2014. dec 15.

Államcsőd kéne már!

írta: Gajárszky Áron
Államcsőd kéne már!

És ez nem egy kocsmatöltelék óhaja, hanem Magyarország vezető befektetési alapkezelői mondják*. Nem kérdezik, hanem mondják. Azt mondják egyes alapkezelők, hogy akkora a korrupció, hogy képtelenek dolgozni. Csak hogy értsd: ez olyan, mintha egy hentes marhavészért imádkozna…

pengo3.jpg

Harmadik éve pénzügyi szolgáltatások közvetítésével keresem a kenyerem, így komolyan elkezdett érdekelni, hogy miért mondta ezt a szakember, s találtam is egy jó elemzést Magyarország vezető pénzügyi portálján. A vicc az, hogy az előnyök kizárólag politikai vonalon származnának:

1980 és 2003 között a szerzők által megfigyelt 19 államcsődből 18 esetben a vezető kormányerők megbuktak (a kivétel Ukrajna). A választási eredmények alapján átlagosan 16 százalékpontos a népszerűségveszteség. Vagyis az államot csődbe vezető politikusok szinte biztosra vehetik a bukást.

Korábbi tanulmányok, melyek hasonló témával foglalkoztak, megállapítják, hogy a jelentős árfolyamleértékelődés (árfolyamválság) nagyjából 50%-kal növeli a kormányváltás valószínűségét, és ennél is nagyobb mértékben a vezető gazdaságpolitikusok hivatalból való távozásának valószínűségét.

Ezek az előnyök azonban eltörpülnének a várható gazdasági kihívások (adósságválság, bankválság, árfolyamválság) mellett. Ezek szerint annyira rossz a hazai piac, hogy szakértők szerint megéri 5–10 évre keményen visszaesni a GDP-növekedésben azért, hogy ez a korrupt kormány és dilettáns hírmondói soha többé ne kerülhessenek döntési pozícióba. Ez azért több mint elgondolkodtató. Tény, hogy a befektetők nem szívesen fektetnek be itthon; a vállalkozók pedig nem itthon fejlesztenek, ami a hitelezés tartós visszaesését okozza. Nemrég a Magnet (100%-ban magyar bank) egyik vezetője is azt nyilatkozta a Forbesban, hogy nem a különadók a legnagyobb gondjuk. Azt még ki tudnák gazdálkodni, ha menne a hitelezés, de ilyen környezetben nem vesznek fel hitelt a vállalkozások, és ezért megáll a gazdaság. Amúgy ezt a magánszektor oldaláról is csak megerősíteni tudom. Alig van ember, akinek az a vágya, hogy most legalább 3–5 évre berakja a pénzét Magyarországon egy befektetési számlára. Ezzel szemben ritkán tudom őket lebeszélni a méregdrága osztrák számlák megnyitásáról, pedig nekem a kérdés kereseti oldalról mindegy lenne.

A deklaráltan politikasemleges pénzpiacra is begyűrűzött hát a kormánygyűlölet. A jó megoldás persze nem az államcsőd lenne, hiszen annak elhúzódó negatív gazdasági hatásai lennének, amelyek nagyrészt nyilván nem a befektetőkön csattannának, hanem a lakosságon, akinek jóval kevesebb eszköze van arra, hogy a gazdasági krízis hatásai alól kibújjon. Sokkal jobb megoldás, ha kiállunk minden demonstráción a központi tolvajlás, és az ötletszerű dilettáns kormányzás ellen, és ezekről hírt is adunk a világnak. Tennünk kell arról, hogy Magyarország legitim kormánya ráébredjen: nem csak kommunikálni kéne, hanem teljesíteni is!

Másrészt minél előbb fel kell állítani az LMP árnyékkormányát, hogy legyen végre széles körben elfogadható és hiteles alternatívája a jelenlegi vezetésnek, mielőtt késő lesz.

 


*A szerző saját forrásból származó információi szerint.

Szólj hozzá

gazdaságpolitika