2019. jan 09.

Zöldterületből hulladéklerakó?

írta: irtis
Zöldterületből hulladéklerakó?

Budapesten nemzetközi összehasonlításban kifejezetten kevés a zöldterület, holott a klímaváltozás és a légszennyezés káros hatásainak enyhítéséhez létfontosságú lenne a sok növény. Ahelyett, hogy védenénk, gyarapítanánk ezeket az értékes foltokat, sajnos azt tapasztaljuk, hogy évről évre csökken a területük. Újbuda különösen érintett, gondoljunk csak a Dobogó városrészre, természetvédelmi terület mellé tervezett szuperkórházra, a Bocskai és az Etele úti tömeges fakivágásokra vagy éppen a zöldterületre épülő lakóparkokra. Most ez a „dicsőséges” sorozat folytatódik egy újabb helyszínnel: az Egér út – Kőérberki út – M1/M7 autópálya által határolt területtel.

2008.jpg

2017.jpg

Korábban a terület nagy része bokros rét, kisebb része pedig gyümölcsös volt. Ez az állapot látható a felső, 2008-as légifényképen. 2016-tól viszont elkezdtek mindenfelől irtózatosan nagy mennyiségben, ismeretlen eredetű földet, sittet idehordani. Eleinte tereprendezésre lehetett gondolni, de időközben ez a mennyiség brutálissá nőtt; gyakorlatilag holdbéli táj lett a zöldterületből (alsó, 2017-es légifénykép).

3.jpg

Legutolsó alkalommal egy bizonyos RIVER BAU Kft. névvel matricázott teherautók hordtak ide sittes, erősen sárga színű földet (talán a közeli építkezésekről?), amelyet „ügyesen” elterítették úgy, hogy először a sittet borították ki, utána rá a földet.

Nyomozásunk során kiderült, hogy a két érintett ingatlan (1092/10 helyrajzi számú „kivett beépítetlen terület” és a 1129/8 helyrajzi számú gyümölcsös) ugyanazon magánszemélyek tulajdonában van.

A XI. kerületi Polgármesteri Hivatal a földfeltöltéssel, tereprendezéssel kapcsolatban 2016 májusában építésrendészeti eljárás lefolytatását kezdeményezte az illetékességgel rendelkező építésfelügyeleti osztálynál (a Budapest Főváros Kormányhivatala I. Kerületi Hivatala Építésfelügyeleti Osztályánál). Azonban a XI. kerület a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy egyáltalán elindult-e az eljárás.

9.jpg

A terület a fővárosi védelem alatt álló Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területtel határos (akárcsak a szuperkórház tervezett területe), valamint az értékes Dél-Budai Keserűvíztelep felszín alatti vízbázisának hidrológiai „A” védőövezetén fekszik. Vagyis a lerakott hulladék elszennyezheti a vízbázist, ezért a hatályos jogszabályok szerint építési-bontási hulladék lerakása csak környezeti hatásvizsgálat eredményétől függően engedhető meg. 

 

8.jpg

Az LMP és a lakosság kezdeményezésére a XI. kerületi jegyző megkereste az illetékességgel rendelkező zöldhatóságot (Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály), hogy a föld és sitt szállítása és deponálása kapcsán milyen hatósági engedélyek kerültek kiadásra, volt-e környezeti hatásvizsgálat. A válasz megérkezéséig nem akarunk prejudikálni, mindenesetre aggasztó, hogy a korábbi viszonylag erős zöldhatóság felszámolása után a hasonló engedélyeket a kormányhivatalok adják ki, ahol nem biztos, hogy rendelkezésre áll a szükséges környezetvédelmi szaktudás.

7.jpg

4.jpg

Tehát vagy engedély nélkül raktak le építési-bontási hulladékot, vagy az engedélyt kellő szakértelem nélkül, hibás döntés folytán adták ki. Akárhogy is van, az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a XI. kerület újabb értékes zöldterületet vesztett el, és még a szomszédos természetvédelmi terület és különösen annak védendő vízbázisa is veszélybe kerülhetett!

Az ügyet folyamatosan nyomon követjük. Friss információkért kövesd a Facebook-oldalunkat!

Szólj hozzá

környezetszennyezés hulladék újbuda fenntarthatóság zöldfelület zöldterület hulladéklerakás örsöd