2013. máj 26.

Utoljára látható

írta: Rigo'
Utoljára látható

a Bányavakság névre keresztelt, kispolitikai témájú színpadi műremek szerdán a Szkénében. A darabban Székelyföld másik arca kerül bemutatásra, ahol egy csöpp falu vezetőinek vetélkedése minden határon túl vezet az elkerülhetetlen tragédiákig.

image_gallery (1).jpg

A szereplők képtelenek kilépni az idegengyűlölet, a korrupció és az alkoholizmus "szentháromságából". Sőt, oly természetességgel élik meg, hogy a néző fészkelődik egy kicsit az elején, de végül elfogadja a ki nem mondott "bölcsességet": így megy ez mindenhol!

Biztosan vannak színházba járó turbómagyarok. Irtó kíváncsi lennék, hogy ők mennyire elégedettek a végkifejlettel, illetve mennyire képesek elfogadni, hogy ez a darab kőkeményen rombolja Székelyföld tisztaságának a mítoszát. Egyébiránt a színmű jól megírt, de alternatívnak nem nevezném. Ha már előképet kellene keresnem hozzá akkor semmiképp nem kortárs alternatív szerzők jutnak az eszembe, hanem inkább Mikszáth és Móricz. Ők tudták annyira életszerűen lefesteni a magyar vidék elmaradottságát és reménytelenségét, ahogyan most Székely Csaba művében újra megjelenik.

Május 29. szerdán (még az erdélyi nyaralás előtt :-P) kaphatsz egy kis felkészítő tréninget...

Szólj hozzá

ajánló trianon színház székelyföld