2016. máj 25.

Iskolaválság

írta: pgeri
Iskolaválság

Nagy nap ez a holnapi! Legalábbis az lehet többszáz diáknak és az ő szüleiknek, ha elfogadja a Fidesz azt a javaslatot, ami alapján új igazgatót "kérünk" a Budai Nagy Antal Gimnázium élére. Persze nem fogja, hiszen az oktatási bizottság még arra sem tartotta méltónak az ügyet, hogy tárgyaljon róla. A Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) nem arról híres, hogy könnyen elismerné a hibákat. Pedig sajnos itt azokból van bőven. És van mit veszítenünk.

Az előzményeket már tavaly itt megírtam. Volt egy szabad szellemű, egyre jobban teljesítő gimink. Sajnos ez a mentalitás nehezen fért meg a Fidesz "csak semmi szabadosság, itt rend lesz kérem" házmester-demokráciájával. Ráadásul kapóra jött, hogy lejárt a régi igazgatónő mandátuma, és volt egy "mi kutyánk kölyke" jelölt. Nem is volt meglepetés...

kicsi.png

Volt elégedetlenség már ekkor is. De mi kicsit úgy voltunk vele, hogy vártuk a csodát: előfordult már, hogy egy ejtőernyős, egy politikai kinevezett végül elég bölcsnek és rátermettnek bizonyult, és sikeresen új irányt szabott, vagy "csak" kiegyezett a munkatársaival, és hagyta őket dolgozni. Az elmúlt tanév azt bizonyította, hogy itt nem erről van szó. Balhék, problémák, együttműködés hiánya, rossz légkör, és ezek után nem meglepően: a színvonal esésnek indulása - amit az alábbi táblázat, ami a felvételt nyert gyerekek pontszámát tartalmazza, ékesen mutat.

4 évfolyamos képzés 5 évfolyamos képzés 6 évfolyamos képzés
átlag, 2015 132 139 53
átlag, 2016 119 127 53
120 pont felett, 2015 22 27 -
120 pont felett, 2016 10 24 -

Normális esetben az történik, hogy ha ennyire nem megy a szekér, ha annyira nem tud az új vezetés együttműködni a tantestülettel (saját beosztottaival), hogy még ma is a testület 2/3-a írja alá a problémákat taglaló, képviselőknek szóló levelet, akkor menesztik. Sportnyelven szóva: ha az edző és a csapat nem tud együtt dolgozni, akkor az értelmes menedzserek az edzőt menesztik, nem a csapatot eresztik szélnek.

A Fidesz rendszere azonban nem ilyen. Ez az egész eljárás állatorvosi ló arra nézve, hogy működik valójában a NER. Először a sunyi, és a régi vezetővel való elégedetlenséget fel nem táró eljárás, az ismerős, megbízható káder pozícióba emelése. Majd az alkalmatlanság jeleinek észre nem vétele, a problémák szőnyeg alá söprése (majd megunják, aztán hazamennek - ahogy egy másik híresség mondta). Mostanában pedig a letagadhatatlan problémák ellenére a mindenáron való kiállás a "mi kutyánk kölyke" mellett: az összezárás az igazgatónő és az ügyben érintett alpolgármester mögött. Hogy erre közben esetleg rámegy a kerület egyik legfontosabb iskolája? Kit érdekel. Ameddig nincs nagy politikai veszély, addig nem szabad "meghátrálni".

Persze az ellenzék akár örülhetne is: politikailag nincs hálásabb feladat, mint egy meglévő, erős elégedetlenség mellett a kerületet vezető párt támadása. Úgymond magas labda. Most mégis azt kívánjuk, bárcsak ne kapnánk holnap újabb ziccereket, hanem - ahogy a vasárnapi boltzár ügyében - meglepne minket a Fidesz egy taktikai visszavonulással.

UPDATE: vitázni sem lehetett a javaslatról!

Ma a Fidesz bátor frakcióvezetője nem hagyta napirendre venni a határozati javaslatot, ellenben vagy 6 percig "indokolta", hogy miért nem, hiába csengettek neki kétszer is. Neki(k) ezt is szabad. Az ellenzéki sorból mi nem kaptunk szót, ugyanis "ügyrendi javaslatnál nincs vitára lehetőség". Szóval kaptunk egy kis demokrácia oktatást a Fidesztől. Vita csak arról lehet, amiről ők engedik...

Azonban a lényeg vita nélkül is kiderült: a helyi Fidesz a tantestülettel és a szülőkkel szemben kiáll a - most már kijelenthetően - általuk megfelelőnek tartott igazgatónő mellett. Úgyhogy a demokrácia-lecke után ízelítőt kaphattunk a Fidesz káderpolitikájából is.

Szólj hozzá

oktatás budafok XXII.